Razrješavanje trauma i strahova

U individualnim tretmanim s klijentima (većinom su to klijentice u pitanju) koristim terapeutski oblik rada Transformacija karmičkih obrazaca. Ovaj način rada prakticiram skoro petnaest godina te se pokazao kao jedna od najboljih metoda za razrješavanje trauma, obrazaca i otpuštanja strahova koji nas koče da u potpunosti ostvarimo istinskog sebe. Ono što ovakav oblik tretmana razlikuje od drugih je cjeloviti pristup – psihospiritualan i energetski. Osim što dovodi do uvida u traumu, transformira je, vraćaju se izgubljeni dijelovi duše te se spoznaje lekcija iza svega i preuzima odgovornost za daljnje djelovanje u vlastitom životu. Moja uloga u cijelom procesu je voditeljska, dok klijentica svjesno, sama prolazi transformaciju kao aktivni sudionik. Aktivno sudjelovanje u procesu transformacije vlastitih trauma i strahova je zapravo ključ razrješavanja istih.

 

Kako sam zadnjih sedam godina u intenzivnom radu sa ženama, samo po sebi se pokazala velika potreba i za ovakvim pristupom nakon i za vrijeme velikih životnih prekretnica u ženinom životu – trudnoća, porod, postporođajno razdoblje, majčinstvo, neplodnost, perimenopauza, menopauza. Tu je i moje osobno iskustvo u ovim svim nabrojanim segmentima, kada sam iz velikih kriza izranjala poprilično lako i svjesno upravo zahvaljujući prakticiranju ovakvog oblika rada (na sebi).

Osim iskustva u metodologiji rada – općenito, s raznolikim profilom klijenata i problemskim situacijama, i moj osobni put u iscjeljivanje vlastitog ženskog aspekta, majčinstva i dubljeg poimanja žene, a na kraju i ulazak u perimenopauzu me je obogatio uvidima koje koristim u daljnjem radu s klijenticama. To mi je bio i glavni poticaj da se orijentiram na ovakav oblik terapeutskog rada vezanog uz prepreke kojima žene kroče.

 

Najčešća tematika koja izvire u radu s klijenticama:

*strah od začeća

*strah od trudnoće

*strah od poroda

*strah od majčinstva

*traumatska isustva u unutarmateričnom periodu (vlastita i od vlastite djece)

*trauma gubitka djeteta

*trauma vlastitog djeteta pri teškom porodu

*trauma porodnog iskustva – vlastitog i onog u kojem je žena rađala

*razrješavanje trauma naslijeđenih matrilinijom (Matruška obrazac)

*ranije traume kojima su okidači vlastiti ulazak u roditeljstvo

*krize identiteta koje se pojavljuju paralelno s ulaskom u peri/menopauzu

*partnerski odnos

 

Ovo su nabrojeni samo tematski okviri unutar kojih se događa većina mog rada s klijenticama. Svaki proces je priča za sebe i o osobi ovisi kojim putem će teći.

Razdoblja trudnoće (objašnjeno u tekstu Trudnoća kao duhovno iskustvo), poroda, postporođajnog razdoblja i menopauze su velike životne prekretnice, inicijacije koje nisu lake (kao što niti jedna veća inicijacija u životu nije lagana). U tim periodima se suočavamo s mnogo vlastitih, podsvijesnih obrazaca koji su duboko ukopani u naše živote. Mentalno – duhovna higijena je od iznimne važnosti za kvalitetan život, a ovakve, ključne prekretnice u našim životima su vrata kojima brže i lakše dolazimo do podsvijesti. Zbog toga, mnoge žene upravo u tim periodima osjećaju razne strahove, nedoumice, faze izgubljenosti, krize identiteta – to podsvijest kuca na vrata otvorenih ruku. Takva ključna razdoblja u životu su idealan trenutaka za daljnje iscjeljivanje, svjesno življenje i kvalitetniji rast i razvoj cjelokupnog bića.

 

© Marija Čukman