Babinje (Mother Roasting)

babinje

I u našim je krajevima dobro poznat period babinja – termin koji najbolje opisuje rituale tzv. Mother Roasting-a. Nažalost, prvotni smisao je izgubljen. Danas je taj period sveden na fizički oporavak majke nakon poroda, pojačanu njegu djeteta i neizbježne i naporne posjete uže i šire obitelji.

Babinje je nekad izgledalo drugačije. Žena u zajednici koja je pomagala porodu – babica, nastavila je brigu o majci i djetetu prvih nekoliko tjedana nakon poroda. Ostale žene u zajednici (najčešće je to bilo selo) kuhale su i spremale kako bi majka mogla što više vremena posvetiti svome oporavku i djetetu. Rijetko bi to trajalo punih četrdeset dana, jer su vrtovi, polja i druge seoske obaveze čekale. No prvih nekoliko tjedana i žena i njezina obitelj bili su zbrinuti.

Tretman babinja nudi barem mali dio toga. Kroz period od četiri tjedna njeguje se majka i pomaže joj se u prijelazu koji još uvijek traje. Porod ostavlja ženu otvorenu i ranjivu, a tijelo ohlađeno (otuda i porijeklo termina Mother Roasting koji označava razne tretmane zagrijavanja i iscjeljivanja majčinog tijela). Kroz jednotjedne posjete unutar četiri tjedna majci se pomaže zatvoriti taj proces. Tretmani obuhvaćaju ceremonijalne kupke, vaginalne parne kupelji, masaže, tradicionalne biljne čajeve, tinkture, juhe, moxa tretmane, energetsko zatvaranje procesa kroz ceremoniju blagoslov majke, vezivanje pojasa…

Ovaj proces može početi peti dana nakon poroda, no sve je prilagođeno željama majke.