Ceremonija blagoslova majke

Prelazak iz djevojaštva u majčinstvo je nevjerojatan pothvat i kao takav trebao bi biti prepoznat i ceremonijalno obilježen uz odavanje počasti novoj majci. Svaka nova majka trebala bi biti počašćena prolaskom kroz ovu inicijaciju, i to na iscjeljujući i podržavajući način.

Tretman obuhvaća ritual udjeljivanja blagoslova, kupku (malezijska ili med/mlijeko kupka), lagaganu masažu, zatvaranje energetskih centara toplim oblozima od sjemenki lana i umotavanje u rebozo (tzv. Closing Bones ceremonija) te može završiti vezanjem pojasa – Belly Binding, ovisno o dogovoru s majkom. Ova ceremonija odaje priznanje majci, utopljava njeno ohlađeno tijelo, energetski zatvara krug koji je prošla i pomaže joj u oporavku.

Ceremonija se odvija u intimi doma žene, najbolje unutar prva tri postpartum tjedna ili po dogovoru.

Zašto proći kroz ovu ceremoniju, pročitajte ovdje –  Postporođajno doba

Moje je putovanje kroz trudnoću, velikim dijelom zahvaljujući Mariji i njenim radionicama, bilo predivno razdoblje. Neponovljivo. Prva trudnoća je baš posebna, novi život koji dolazi je opipljiv, u konstantnom iščekivanju, s nestrpljenjem. A porod mi je bio predivno iskustvo, bez dvojbe, moj najljepši dan u životu. Ali onda je došlo post partum razdoblje u kojem sam većinu vremena bila sama sa svojim sinom. Bila sam izgubljena pod tolikim pritiskom odgovornosti, usamljena u emocijama koje su me odjednom preplavile, i osjećala sam se napuštenom. Nedostajala mi je topla ženska energija, majčinski pogled i briga, zagrljaj i dodir plemena kojem pripadam. S vremenom sam se doduše priviknula na moderan i užurban način života koji očekuje novopečenu mamu, ali je unutarnja čežnja i dalje bila živa. Proteklo je godinu dana, a ja uopće nisam imala osjećaj da sam izašla iz post partum razdoblja! Kad sam saznala za ceremoniju blagoslova majke, znala sam da je to upravo ono što mi treba – zatvaranje jednog razdoblja, i okretanje prema novom. Ceremonija je bila čarobna i iscjeljujuća, isplakala sam suze koje do tad nisam, osjetila sam vlastitu snagu i mudrost, zahvalila Univerzumu na maternici, koja je stvorila i nahranila u meni novi život. Uživala sam u masaži i toplim oblozima! Hvala Mariji na blagoslovu koji mi je dodijelila, na energiji s kojom me obasipala, na ženskoj mekoći i njezi koju mi je pružila. Hvala Ti Marija što si mi kroz ceremoniju odala počast kao majci.”

Kristina Nimkijević