O meni

Marija Cukman 2

Marija Čukman

Rođena sam 1979. u Zagrebu. Radim kao savjetnica u terapeutskom obliku rada, kao edukatorica, porođajna edukatorica i doula.  

Radeći kao odgajatelj u vrtiću dobivam direktan uvid u međuobiteljske odnose i njihovu važnost pri razvoju pojedinca. Ponukana tim spoznajama i neriješenim pitanjima iz vlastita života, počinjem prakticirati metodu Transformacija karmičkih obrazaca. I sama postajem terapeut spomenute metode 2010. godine. 

Poseban interes nalazim u proučavanju antropologije, s naglaskom na razne društvene rituale, koji se odnose na položaj žene, majke, trudnice i djeteta u društvu.

2013. godine prvi put postajem majka. Za vrijeme trudnoće primjećujem da je suvremeno zapadno društvo u potpunosti otuđilo duhovnost i važnost žene iz trudnoće i poroda. Tada se odlučujem aktivno baviti vraćanjem poroda u ruke žena. Posvećujem se edukaciji žena o porodu kao nečemu posve prirodnom za svaku od nas. Svakodnevna negativna propaganda s naglaskom na strah otuđila je žene od svjesnosti o tome da su porod i trudnoća najprirodnija stvar na svijetu. Prečeste i prevelike medicinske intervencije oduzele su ženama svjesnost o tome kako  posjedujemo sposobnost nošenja i rađanja djece.

Educiram žene o važnosti njihove aktivne uloge u trudnoći i porodu, o njihovoj sposobnosti da rode, a ne da budu porođene te im dajem potporu za vrijeme postporođajnog razdoblja.

Zagovornik sam prirodnog poroda, dojenja i attachment parentinga. Bavim se problematikom statusa primalja, doula i kućnog poroda u RH, te prava na izbor svake rodilje na porod kakav želi.

2014. godine postajem ovlaštena voditeljica tečajeva  Sacred Pregnancy koje počinjem voditi u Hrvatskoj. 2016. završavam edukaciju za doulu pri DONA international. 2019. polazim edukaciju za porođajnu edukatoricu pri Udruzi Roda i Indo Anai (Childbirth Educator Course by Roda and Indo Anai).

Nositeljica sam programa Svjesna trudnoća unutar kojeg održavam i radionice za trudnice i njihove partnere kroz koje se oni pripremaju za porod, postporođajno razdoblje i roditeljstvo.

Vodim i radionice o postporođajnom razdoblju, svjesnom majčinstvu i osnaživanju ženskog aspekta. 

Radim obilježavanja ulaska u određene faze ženinog života – ceremonija blagoslova nove majke, obilježavanje ulaska u menopauzu, blagoslov Majke…

Kao terapeut, ženama pomažem na iscjeljivanju trauma trudnoća, poroda i gubitka djeteta.

Posebno se posvećujem postporođajnom razdoblju kroz razne tretmane babinja koji pospješuju psihofizički oporavak majke.