O meni

 

Marija Čukman

Rođena sam 1979. u Zagrebu. Radim kao savjetnica u terapeutskom obliku rada, kao edukatorica, potpora u trudnoći, postporođaju, perimenopauzi, menopauzi. Holističkim pristupom, svojim znanjem, iskustvom i sposobnostima pomažem ženi u njenom iscijeljenju.

Nakon formalnog obrazovanja, radila sam kao odgajatelj u vrtiću. Tada dobivam direktan uvid u međuobiteljske odnose i njihovu važnost pri razvoju pojedinca.

Ponukana tim spoznajama i neriješenim pitanjima iz vlastita života, počinjem prakticirati metodu Transformacija karmičkih obrazaca. I sama postajem terapeut spomenute metode 2010. godine. 

2014. godine postajem ovlaštena voditeljica tečajeva  Sacred Pregnancy koje počinjem voditi u Hrvatskoj. 2016. završavam edukaciju za doulu pri DONA international. 2019. polazim edukaciju za porođajnu edukatoricu pri Udruzi Roda i Indo Anai (Childbirth Educator Course by Roda and Indo Anai).

Poseban interes nalazim u proučavanju antropologije, s naglaskom na razne društvene rituale, koji se odnose na položaj žene, majke, trudnice i djeteta u društvu.

Educiram žene o važnosti njihove aktivne uloge u trudnoći i porodu, o njihovoj sposobnosti da rode, a ne da budu porođene te im dajem potporu za vrijeme postporođajnog razdoblja, a kasnije i u majčinstvu i u partnerstvu.

Nositeljica sam programa Svjesna trudnoća unutar kojeg održavam edukacije/konzultacije za trudnice i njihove partnere kroz koje se oni pripremaju za porod, postporođajno razdoblje i roditeljstvo. Vodim i radionice o svjesnom majčinstvu i osnaživanju ženskog aspekta. 

U sklopu projekta  Svjesna obuhvaćam širi spektar rada sa ženama. Unutar tog oblika rada je i  obilježavanje  ulaska u određene faze ženinog života kroz rituale/ceremonije – svetkovanje prve mjesečnice, ceremonija blagoslova nove majke, ceremonijalni prijelaz u menopauzu, blagoslov Majke…

Veliki dio moje uloge obuhvaća psihospiritualnu potporu kroz terapeutski oblik rada. Većina takvog oblika savjetovanja odnosi se na iscjeljivanje trauma trudnoća, poroda i gubitka djeteta.  U praksi je najčešći rad sa ženama koje imaju strah od trudnoće i majčinstva, sa ženama koje su prošle gubitak djeteta te ženama koje su na životnim prekretnicama unutar kojih se na svjesnu razinu krenu podizati zakopani strahovi. Tehnikom pomažem i u razrješavanju strahova i obrazaca bilo koje vrste.