Dojmovi s radionica

Dojmovi  s radionica “Priprema za porod i postporođajno razdoblje”

cetverotjedni

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Draga moja Marija,

htjela bih ti se od srca zahvaliti! Prvo, što si me pozvala na tečaj, drugo – što sam imala priliku čuti sve što sam čula na tvom tečaju.

Rekla si sve što je bitno za reći, na način koji se ureže u pamćenje. Mislim da zaista ne pretjerujem kada kažem da mi je tvoj tečaj promijenio život. Osim što nikad nisam bila sigurnija, odlučnija i pozitivnija, uspjela sam izliječiti svoj PTSP od prvog poroda. Mislim da bi svaki budući roditelj trebao sudjelovati na tvom tečaju. 

Jako mi je drago da smo se upoznale. Ti zaista imaš poseban dar, u tvojoj se blizini ljudi instinktivno otvaraju i pričaju o najdubljim temama s lakoćom. Još prije nego što sam saznala da si doula, ti si bila prva osoba s kojom sam ZAISTA pričala o porođajnoj traumi, prva osoba koja je rekla da je to sve to ok, prva osoba koja nije odmahnula rukom uz komentar “ma šta se zališ, svima je teško”. Jednostavno sijaš pozitivom i mene dovodiš u totalni zen, koji dodatno osnažuješ činjeničnim znanjem i tako stvaraš sigurnu luku i ugodan osjećaj koji se širi cijelim tijelom. Uz tvoju pomoć uspjela sam izliječiti i neke stare rane, shvatiti što želim i što ne u odgoju, a i vezi, na čemu trebam(o) poraditi i gdje su naši problemi. Nakon tvog tečaja, i  muž i ja smo osjećali posebnu povezanost. 

Zaista mislim da si rođena za posao koji radiš nadam se da ćeš još mnogima pomoći da pronađu put k prirodnom porodu te sretnim i čvrstim temeljima pri osnutku obitelji.

M. K.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Trudnoću i porod doživljavam kao snažno tjelesno, emotivno i duhovno putovanje iz djevojaštva u majčinstvo. Vjerujem da u prirodi sve ima svoj smisao i mjesto pa tako i sva tjelesna i emotivna bol koju prolazimo u trudnoći i pri porodu. Želim proživjeti to iskustvo svjesno i odati priznanje snazi majke prirode, svojoj snazi i snazi malog bića u meni.

Bombardirana strahovima, prijetnjama, mogućnostima, testovima, kontrolama osjećala sam se progonjeno. Sustav i društvo nas uvjeravaju da je to katastrofičan događaj koji se, na svu sreću, zaboravi. To nije ono što osjećam kao istinu i zahvalna sam što sam u potrazi za boljim naišla na Svjesnu trudnoću. Radionica pripreme za porod mi je dala alate da se se suočim sa strahovima, osnažila moju vjeru u sebe, svoje tijelo i svoju bebu. U krugu žena koje su već prošle iskustvo i koje su pripremaju dobila sam mir koji mi je potreban. Marija je kreirala toplu i sigurnu atmosferu u kojoj je svako pitanje dobro došlo, vješta je u prenošenju znanja i kreiranju pozitivnog stava.

Na dvije radionice je prirustvovao i moj suprug što mi daje dodatnu sigurnost i povjerenje. Radionice su mu bile razumljive, zanimljive i zabavne, a i dobio je priliku vidjeti da je sve što proživljavam (i on sa mnom) prirodno i normalno. Povezali smo se i više komuniciramo o trudnoći i porodu, ima više interesa i razumijevanja. Naučio je na koji način mi može pomoć kad je to potrebno i kako da bude aktivan i poticajan, a ja sam shvatila da ni njemu nije baš tako lako 🙂

Ivana Troha Pirš, prof. biologije

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Radionice „Priprema za porod i postporođajno razdoblje“ su nevjerojatno sadržajne i bogate mnoštvom esencijalnih informacija za svakog roditelja. Ponajviše me se dojmila Marijina sposobnost da u tako kratko vrijeme prenese toliko puno važnih podataka, a da pri tome ostane sabrana i dosljedna. Još jednom je pokazala kvalitete prave profesionalke. Marija je kroz svoja predavanja uspjela, osim prenošenja praktičnih i objektivnih činjenica, u meni stvoriti samopouzdanje da ja to mogu. I uistinu, ja to mogu!

Nina M.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Kada mi se, nakon puno borbe, pokušaja, neuspjeha i jednog izgubljenog djeteta napokon dogodila zdrava trudnoća, mislila sam da sam na krovu svijeta i da mi ništa ne može umanjiti radost koju sam osjećala. I nije, ali je moja sreća s napredovanjem trudnoće dijelila stolac i s brojnim strahovima, nedoumicama i osjećajem da mi nedostaje informacija o tome što znači dobro se pripremiti za dijete koje dolazi. Živimo u svijetu u kojem žene tako malo govore o svojem iskustvu trudnoće, još manje o porodu, a onaj pojam „blagoslovljeno stanje“ kao da se izgubio u magli užurbane svakodnevice, u kojoj se stvari, druga bića i događaji doživljavaju zdravo za gotovo i, jednostavno, samo podrazumijevaju. Nisam htjela da moja trudnoća protekne s takvim obilježjima, da se jednog dana s mukom prisjećam svog porođaja i da iz rodilišta izađem s mišlju kako nikad više ne želim rađati.

Ono što me na prvu privuklo na Marijine tečajeve jest upravo  pridjev „svjesna“. Imala sam potrebu osvijestiti sve promjene kroz koje je prolazilo moje tijelo, ali i srce, dubinski osjetiti stvarnost novog života koji je rastao u meni, prepoznati strahove koje je majčinstvo u meni budilo, emocionalno se pripremiti za sve što me očekivalo. S druge strane, željela sam i informacije o prirodnom porodu te saznati što više o tehničkim elementima zdravog, normalnog porođaja, koji ne ostavlja traume ni na djetetu ni na majci.

Sudjelovala sam na oba tečaja: radionicama pripreme za porod i osmotjednom tečaju, i oba ciklusa smatram neizmjerno vrijednim i nezaboravnim iskustvom koje bih preporučila svim ženama na njihovom putu prema majčinstvu. Na njima sam dobila odgovore na sva „tehnička“, ali i ona malo dublja pitanja, koja trudnoća sa sobom nosi. Kroz vrlo zanimljive i strukturalno sjajno osmišljene satove iznimno predane voditeljice, naučila sam kako izgleda, ili bi barem trebao izgledati, normalan, prirodom savršeno osmišljen porod koji je svojstven i namijenjen svakoj ženi; porod koji baca svjetlo na neizmjerne ženske snage, a ne ostavlja traumu i potrebu da ga se što prije zaboravi. Stekla sam povjerenje u svoje tijelo i njegovu mogućnost da sve napravi upravo onako kako treba, saznala sam puno malih tajni mirnog, opuštenog i blagoslovljenog porođaja i dovela se u stanje bezgraničnog uživanja u svojoj trudnoći  i nestrpljivog iščekivanja dolaska svoga malog Čuda.

Ono što ostaje možda i najviše u sjećanju nakon ovih nekoliko mjeseci druženja, jesu prekrasni trenuci zbližavanja s drugim ženama koje prolaze kroz iste strepnje, fizičke promjene, emocionalna previranja. Dijeljenje iskustava, razmišljanja i osjećaja kroz razgovore, smijeh, ples i kreativnost, učinilo me  ponosnom što sam dio kruga snažnih žena, koje se razumiju i koje ostaju povezane i nakon osam tjedana druženja.

U konačnici, sudjelovanje partnera na jednoj od radionica pamtit ću po osjećajima sreće i blaženstva, koji nalikuju onim prvim danima zaljubljenosti, ali i ponosa i svjesnosti kako imam pored sebe prekrasnog muškarca koji je spreman i voljan pružiti mi svu svoju mušku snagu u nadolazećim danima majčinstva, a djetetu biti dobar tata. Marija nas je oboje uspjela podsjetiti na svetost uloge koja nas očekuje, ali i dala nam praktične upute kako da valovi roditeljske brige i stvarnosti ne potope međusobnu bliskost i intimu.

Iako se žena nikada ne može do kraja pripremiti za ulogu majčinstva, ja mogu reći: „Da, sada sam spremnija, spokojnija i nestrpljivija da zakoračim u te vode!“ Hvala, Marija!

M.H.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Draga Marija,

neizmjerno hvala na čistoj energiji kojom si nam prenijela vrijedna znanja i iskustva u sklopu radionica “Priprema za porod i postporođajno doba”.

Prva radionica “Moje tijelo” je za mene bila posebna jer je sadržavala duhovni aspekt koji mi je taman pred porod pomogao osvijestiti i identificirati mnogobrojne strahove koje nosim u sebi, a mehanizmi nošenja s njima učinili su da sam već na kraju te prve radionice stekla samopouzdanje i optimizam da će moj porod proći u redu.

Druga radionica “Moj porod” potvrdila je prethodno stečeni optimizam. Sviđa mi se što je bila tako konkretna i praktična, a također mislim da je divna za povezivanje partnera. 

Postporođajne radionice su bile vrlo informativne. S jedne strane čuli smo puno odličnih savjeta, a s druge smo dobili realni uvid u prve tjedne nakon poroda. Ovo je i meni i mom partneru pomoglo da prilagodimo očekivanja od sebe, onog drugog, bebe i okoline.

Veselim se što ću uskoro kroz praksu vidjeti pravu vrijednost naših susreta. Hvala ti na svoj podršci na radionicama i izvan njih.

Zagrljaj,

Tamara B.

 vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Istražujući o porodu kod kuće, po prvi put sam se susrela sa terminom doula – čak sam tako i čitala riječ: d o u l a, umjesto dula. Na stranici Hrvatske udruge doula, gledajući objavljene profile tih divnih žena koje su se posvetile tom području,  nekako su me najviše privukle Marijine riječi.

Mnoge moje prijateljice su već rodile i godinama slušam o lošim iskustvima i bolovima i o nehumanim situacijama u rodilištima, te strah od poroda imam još odavno. Cijelo vrijeme je  u meni bila borba oko toga želim li postati majka i istovremeno me strah, od stanja koje me čeka, užasavao.

Odlučila sam se na Marijinu radionicu „Priprema za porod i postporođajno razdoblje“ jer sam u startu već bila ohrabrena kako iskustvo trudnoće i dolaska moje bebice na svijet može biti i drugačije, prirodno.

Marija mi se jako svidjela kao osoba i kao edukator. Osim stručne edukacije i informacija koja prenosi trudnicama, u svakom razgovoru ulaže još i dodatnu energiju kako bi ohrabrila polaznice, odgovorila na sva njihova pitanja, ponudila rješenja i potporu za bilo koji problem. Jako puno znači kad dobivaš informaciju od osobe koja je prošla sve ono o čemu govori. A tu je još i bogato iskustvo u radu sa drugim ženama.

Ono što mi je ostalo nakon radionice, bilo je stanje mira i osjećaj da će sve biti u redu! Sve prolazi, a ja vjerujem da će sve dogoditi na najbolji mogući način za mene i moju bebicu.

Marija, hvala ti na energiji i ljubavi koju dijeliš!

Kristina T.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Daleko više od očekivanja, to je to! Takva edukacija nam treba! Osim što je izuzetno informativno, ohrabrujuće je i otklanja puno nedoumica, strahova i nesigurnosti, u meni je probudilo snagu i vjeru u sebe i svoje tijelo. Veselim se rođenju svoga djeteta i jedva čekam taj trenutak. Bila sam na trudničkom tečaju u domu zdravlja i nema veze s vezom. Radionice Svjesne trudnoće su prava stvar i ono kako sam zamišljala “trudnički tečaj”. Oduševljena sam! Tko god ima dvojbe: odite! Zarazit ćete se prvim predavanjem! 

Nataša Ćuk

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Dobila sam znanje, snagu i  dobre vibracije. Nakon svake radionice imala bih pozitivne misli koje su me držale do slijedeće.  Prijateljicama sam do u detalje znala pričati o novim informacijama, propitivala sam sebe, vizualizirala porod, pogledala strahovima u oči i oboružala se željom da će sve biti super! 

Uglavnom, spremna sam dočekati dan poroda otvorenih ruku.

Spremna sam biti hrabra. Biti oslonac svom djetetu i olakšati mu dolazak u naručje njegovih roditelja:)

Spremna sam se prepustiti!

Anamarija  J.