Dojmovi s osmotjednog tečaja

Dojmovi polaznica  “Sacred pregnancy” tečaja

dojmovi

vvvv

U trenutku kada sam odlučila da je došao čas kada želim postati majka znala sam da je to jedno nadnaravno iskustvo koje moram proći kako bih se osjećala potpunom osobom. 

Nije sve išlo po planu, ali stvari su se zapravo odvijale točno onako kako je to trebalo biti. Priznajem da sam prošla svojevrsnu kalvariju, bar je tako djelovalo u nekim trenucima, ali nekako me cijelo vrijeme vodila intuicija koja je u to vrijeme bila izuzetno snažna. I desilo se moje malo čudo, moja bebica. Znala sam da je to nešto zaista posebno i željela sam prožeti taj osjećaj vrstom duhovnosti. Pretražujući internet nalazim stranicu Svjesne trudnoće i prijavljujem se na radionice već krajem prvog tromjesečja. Moram priznati da je to razdoblje bilo izuzetno stresno za mene iz mnogo razloga, a između ostalog zaluđenosti s hrpom pretraga, nalaza, amniocintezom. Na radionicama nalazim utočište i upoznajem tri fenomenalne žene koje su također proživljavale teške i sretne trenutke. Sve smo to zajedno podijelile i povezale se na poseban način. Nevjerojatno je kako smo se našle na istom mjestu u isto vrijeme s toliko sličnosti. Iz tjedna u tjedan družile smo se, dijelile svoju sreću i strahove te prolazile prekrasne rituale koji su nas promijenili kao osobe. Osjetila sam spiritualnost koja mi je nedostajala u trudnoći i povezala se sa svojom bebom na poseban način.
Svaka radionica je bila posebna i snažna, a naročito me dojmila partnerska radionica te radionica čaščenja majke. Preporučila bih ovaj tečaj svakoj trudnici koja je imalo osvijestila uzvišenost trudnoće.
Neizmjerno sam zahvalna na ovom predivnom iskustvu.

Z.O.

vvvvvvvvvvvvvv

Kada sam saznala da nosim dijete, prvo što me obuzelo jest potreba da pronađem sigurno „mjesto“  gdje ću se moći osjećati zaštićeno od suvremenog načina na koji današnji ljudi nose i rađaju djecu. Bilo mi je važno trudnoću proći u znaku podrške za koju sam znala da je nikako neću moći dobiti od svoje okoline. Kada sam na internetu pronašla Marijine edukacije, znala sam da je to to! Moram priznati da sam se, unatoč svim pozitivnim predrasudama, ipak uspjela iznenaditi. Marija je nevjerovatna profesionalka, dosljedna u stavovima o trudnoći, porodu i postporođajnom razdoblju pa i odgoju djece, no ponajviše je otvorena i tolerantna u prihvaćanju različitih osobnih pogleda. Ono što me iznenadilo je način na koji se nosi sa različitim stavovima polaznica i polaznika pri čemu svakome uspijeva dati koristan i objektivan savjet.

Tečaj „Putovanje kroz trudnoću“ pomogao mi je da se nosim sa svim onim kritičnim situacijama kroz koje sam bila primorana prolaziti dok je moje dijete raslo zajedno sa mnom kao s majkom. Tamo sam naučila kako stvoriti utočište svom još nerođenom djetetu. Naravno suočila sam se i sa mnogim strahovima i nedaćama, prihvatila sam sebe kako bih mogla prihvatiti novi život u sebi. Osim duhovnog putovanja kroz trudnoću tečaj je bio prožet praktičnim savjetima, temama o kojima se nigdje drugdje ne progovara, a znanje koje sam dobila je neprocjenjivo. Postala sam dio moćnog kruga žena, na čemu sam neopisivo zahvalna.

Nina M.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Do tečaja Svjesne trudnoće sam došla sasvim slučajno, više je bilo kao da je on mene našao nego ja njega. Proučavajući program i kroz što se sve prolazi tijekom tečaja, osjetila sam da je to nešto što želim i trebam tijekom svoje trudnoće. I nisam pogriješila. Iz tjedna u tjedan veselila sam se našim sastancima četvrtkom, na kojima smo bile posvećene isključivo sebi samima – budućim majkama, koje prolaze trenutno jedan od najznačajnijih perioda u svome životu. Lijepo je takve trenutke dijeliti s ostalim ženama, trudnicama, u jednoj intimnoj atmosferi punoj podrške, međusobnog razumijevanja, saslušavanja, i jednostavno prisutnosti jedne za druge. Marija predivno drži taj prostor koji nam je omogućio da se opustimo i prepustimo sebi, da uđemo duboko unutar sebe i osjetimo sve radosti, blaženstva stvaranja novog života unutar nas, kao i suočavanje i s našim strahovima i rad na njihovom otpuštanju. Prisustvo na takvim radionicama (u biti „pričaonicama“) za mene je bilo jedno jako dragocjeno iskustvo, osjetiti to žensko povezivanje i osnaživanje koje proizlazi iz takvih druženja. Također kroz ta zajednička druženja sam dobila i puno korisnih informacija vezanih uz trudnoću, porod i period nakon poroda, a ne mogu ne i spomenuti radionicu s partnerima na kojoj je bilo predivno, između ostalog, i saslušati otvorena razmišljanja naših partnera vezano uz trudnoću i nadolazeća nova poglavlja u zajedničkom životu. Iako je tečaj službeno završio, njegove poruke i energija se nose i dalje u srcu i jako mi je drago i zahvalna sam što sam svoj period trudnoće obogatila jednim takvim sjajnim iskustvom.

Renata H.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Još od početka trudnoće surfam po raznoraznim blogovima, web-stranicama i knjigama, pokušavajući doznati što više o procesu trudnoće i samom porodu… gomila informacija u kojoj sam se gubila, a većina je vrlo kontradiktorna… i pitala sam se što je od svega toga istina!? I što je zapravo važno, a što nije? I što ako nešto važno uopće ne doznam? I kako uopće napraviti neki smisleni koncept i kako se pripremiti? Sasvim „slučajno“ sam naišla na stranice Svjesne trudnoće i čitajući program tečaja samo mi je zazvonilo „daaaa – to je TO, upravo ono što tražim u ovome trenutku!“ 

Problem je bio jer živim u Norveškoj, a tečaj je u Hrvatskoj… a tako nešto nisam uspjela pronaći u Norveškoj. Kontaktirala sam Mariju, izrazila želju da želim proći tečaj i moj je problem, zahvaljujući njoj, uskoro bio riješen. Počeo je prvi Skype tečaj smile emoticon
Nakon svih mjeseci traganja, napokon nešto smisleno i sažeto, uranjanje u sebe kroz kreativnost, osvješćivanje i rješavanje strahova, kontakt sa samom sobom, bebom, partnerom, mnoštvo emocionalnih trenutaka i odgovori na sva postavljena pitanja od žene koja je, osim edukacije, i sama prošla i opet prolazi to iskustvo. Blagoslov svih dobivenih najvažnijih informacija vezanih uz pripremu, sam porod i razdoblje nakon poroda zbog kojih se trenutačno osjećam sigurnije i opuštenije… Informacije za koje uopće nisam znala da postoje i mnoštvo savjeta što, kako i kada napraviti (nikad mi ne bi palo na pamet). Bilo je intimno,  duboko i osjetljivo, a istovremeno inspirirajuće i zabavno!
Osjećam se smirenije i lakše bez mnogih nepotrebnih strahova koji su transformirani… Marija, hvala ti na prekrasnome druženju i širenju znanja, svjesnosti i potpore mnogim ženama koje to u tako osjetljivom razdoblju uistinu i trebaju! Trebalo bi biti što više ovakvih radionica.

Gordana Petrinec

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv 

Željela sam i svoju drugu trudnoću obogatiti jednim sjajnim iskustvom druženja s trudnicama koje razmišljaju slično kao ja, i uspjela sam. Zahvaljujući internetu, došla sam na stranice Svjesne trudnoće u pravom trenutku i vidjela da ovu radionicu ne smijem propustiti. Sjajno se poklopilo da je i sama voditeljica Marija trudna pa smo doista sve bile u tom posebnom drugom stanju. Jer, uz naša jednotjedna druženja trudnoća je postaja dodatno čarobna i ispunjavajuća, a sve sumnje u vlastite sposobnosti kao majke i povremene tegobe nekako su same po sebi gubile na važnosti. Njihovo mjesto zauzele su radost, snaga, ženska mudrost, povjerenje u tijelo, blaženstvo, ljubav, suosjećanje, želja da se novoj duši pripremi najbolja moguća dobrodošlica na ovaj svijet. Ne postoji nitko tko vas tijekom trudnoće može toliko razumjeti i podržati kao trudnice koje proživljavaju slično iskustvo. Ma koliko se drugi možda trudili, ne mogu osjetiti ono što se nama vrti po glavi, ono kako doživljavamo sebe i svijet oko sebe. Naše ranjivosti i naše moći isprepliću se cijelo vrijeme i sve što vam treba jest da osjetite da u tome niste same. Uz razgovore, kreativno izražavanje, glazbu, pa čak i ples, iz tjedna u tjedan postajale smo sve bliskije i očekivanje porođaja svake od polaznica pretvaralo se u pustolovinu u kojoj smo sve sudjelovale na neki način. Povezale smo se i na druge načine kako nakon završetka tečaja ne bismo izgubile tu dragocjenu nit, a svjećice na našim malim oltarima, zajednički izrađene narukvice i drugi predmeti podsjećali su nas da smo u stalnoj vezi, čak i kad se ne vidimo ili ne čujemo. I da jedna na drugu možemo uvijek računati za bilo kakvu informaciju ili riječ podrške. To kako Marija plete ovu moćnu žensku mrežu između nas trudnica uistinu je puno više od svjesne trudnoće, baš je sveto, kao što i radionica nosi naziv – sacred pregnancy. A znajući kako u tome sudjeluje puno više žena od nas ovdje, može se osjetiti povezanost sa ženama u drugim zemljama. Ne, ovakvo što treba doživjeti uživo, ne može se riječima prenijeti. A niti približno osjetiti na tipičnim trudničkim tečajevima kakvi postoje u rodilištima ili Domovima zdravlja, gdje je trudnoća svedena na mnoštvo činjenica i brojki koje su sve samo ne ohrabrivanje žene da ostvari predivnu trudnoću i doživi porođaj koji će je zauvijek promijeniti nabolje te je učiniti snažnom majkom koja će se suvereno moći nositi sa svim nadolazećim izazovima.

Ivančica Tarade

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Radionice Svjesne trudnoće ostale su mi u ljepšim sjećanjima na trudnoću. Sve od samog prostora, koji nas je uvijek dočekivao svojom toplinom i intimnošću, preko tema koje su aktualne, zanimljive, kreativne (a teško je bilo sjetiti se kada sam zadnji put nešto stvarala vlastitim rukama kroz igru), ali i apsolutno osnažujuće (što, nažalost, ne postoji na klasičnim, tj. bolničkim trudničkim tečajevima) pa do predivnog društva žena koje su meni kao prvorotkinji svojim, ne samo majčinskim nego i općenito životnim iskustvima bile i ostale neiscran izvor znanja te sigurna luka u trenucima dvojbi, nesigurnosti i strahova kroz koje sigurno svaka trudnica prolazi (o novopečenim majkama da i ne govorimo). Danas je internet prepun svakakvih, često i neprovjerenih informacija i sve nam je naizgled dostupno, ali nedostaje upravo topla, ljudska potpora nekoga tko istinski razumije kroz sve što žena prolazi noseći novi život u sebi, od emocionalnih do fizičkih promjena. Zato smatram neprocjenjivim ta novonastala prijateljstva i svojevrsnu mrežu ženske mudrosti, čiji dio postajete sudjelovanjem u programu Svjesne trudnoće, a na koju se uvijek mogu osloniti i sada kada je osmotjedno druženje završilo. Neopisivo sam zahvalna što sam sebe i svoje dijete uspjela počastiti nečim tako lijepim i korisnim.

 Jelena Š. L.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Trudnoća i porod u današnjoj su kulturi “želim sve i želim to odmah”, nešto što treba pregurati, roditi što brže i bezbolnije, po mogućnosti carskim rezom… samo da što manje boli… U trudnoći se uglavnom razgovara o anesteticima, uzeti epiduralnu da ili ne, o intervencijama, potpomognutom ovime i onime. Žena kao da više nije u stanju sama iznijeti i roditi dijete, kao što je činila stoljećima unatrag. Kao da nam se želi oduzeti i taj osjećaj snage i podčiniti nas sustavu (bolnici, rodilištu) u kojemu doživljavamo jedan mehanički, hladan odnos prema našem (drugom) stanju, procesu kroz koji prolazimo i djetetu koje dolazi. S prvom trudnoćom, kad sam bila 10 godina mlađa, mislila sam da tako mora biti. Sada sam “znala” da postoji drugi način. Tečaj “Svjesna trudnoća” pomogao mi je pogledati iza pojavnog oblika i “činjenica” s kojima se danas susrećemo u ambulantama i bolnicama. Toplina koju sam doživjela u ženskoj grupi, druženje i učenje o novim, a zapravo prastarim mudrostima ženske psihe, o promjenama koje se događaju u tijelu i duši tijekom trudnoće i poroda. Kroz druženje u trajanju od osam tjedana, Marija i ostale polaznice tečaja, pomogle su mi da bolje razumijem sebe, pogledam  unutar sebe, pronađem odgovore na neriješena pitanja, snagu i način da ih iscijelim. To je, prema mojem mišljenju, bila najbolja priprema za majčinstvo, za novi život koji dolazi. Posebno bih izdvojila susret na kojem su bili i partneri. Mislim da od prvog susreta i početničke zaljubljenosti nismo osjetili toliku otvorenost i povezanost jedno prema drugome. Marija, hvala ti za sve trenutke koji su me obogatili kao osobu i buduću majku.

Ž. L.

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

Dojmovi

Tečaj Svjesna trudnoća bio mi je prekrasno iskustvo. Preporučila bih ga svim budućim mamama koje na svoju trudnoću ne žele gledati kroz prizmu „patologije“  i ne žele živjeti od pregleda do pregleda i od pretrage do pretrage u strahu „što bi sve moglo krenuti krivo“ (način na koji, na žalost, moderna medicina vodi trudnoću), nego žele trudnoću vratiti sebi, osvijestiti svoje tijelo i uživati u tome jedinstvenom razdoblju svog života.

U trudnoći se podignu mnoge stvari koje kao osobe nismo riješile prije trudnoće – od odnosa s partnerom, vlastitim roditeljima, preko strahova od trudnoće i poroda do stavova o trudnoći koje smo pokupili od drugih žena koje poznajemo – majka, sestre, rođakinje, prijateljice. Ovaj tečaj pomaže da neke od tih stvari očistimo prije dolaska bebe, da se opustimo i naučimo vjerovati svojim instinktima.

Iako mi je svaka radionica (jer svaka je imala drugu temu) bila odlična, definitivno mi je u najljepšem sjećanju ostala ona koju smo imali zajedno s partnerima, na kojoj sam osjetila da se odnos između mene i supruga produbio, da smo postali još bliži.

I, naravno, još jedna velika i važna stvar za mene bilo je zbližavanje s drugim trudnicama koje imaju slične poglede na svijet kao i ja. Taj osjećaj da nisam sama, i da nisam čudna zbog toga što sam, recimo, odbila neke pretrage i što vjerujem da je moje tijelo posve sposobno iznijeti trudnoću i donijeti bebu na svijet uz minimalno medicinsko uplitanje i njihove rutinske zahvate, taj osjećaj je neprocjenjiv!

Voditeljica je divna žena, topla i pristupačna, i zaista daje 100% sebe na radionicama. Hvala!

M. K. K.