Priprema za porod i postporođajno razdoblje

Priprema za porod i postporođajno  razdoblje obuhvaćena je u ciklusu od  četiri radionice:

– Moje tijelo

– Moj porod

– Majka i dijete

– Obitelj

priprema za porod

Na radionicama pripreme za porod polaznice se upoznaju s mehanizmima prirodnog poroda, svojim mogućnostima i mogućnostima svog tijela te dobivaju informacije o određenim tehničkim elementima – kako prepoznati početak poroda, prolazak kroz trudove kod kuće, kada krenuti u bolnicu, plan porođaja.
Tijekom radionice majka se priprema za aktivan porod u kojem će biti sigurna u sebe i svoju sposobnost rađanja, upoznaje razne tehnike koje olakšavaju porod. Raznim vježbama spoznaje na koji način surađivati s vlastitim tijelom i kako aktivno sudjelovanje žene može pretvoriti porod u osnažujuće i moćno iskustvo.
Prolazi cijeli proces – od početka trudova do prvih nekoliko sati nakon poroda.

Prva radionica “Moje tijelo” orijentirana je na tijelo, dušu i um tijekom poroda te na koji način se u trudnoći pripremiti za porod.

Druga radionica “Moj porod” prati sam tijek poroda, a polaznice mogu naučiti razne tehnike olakšavanja trudova. Jednim dijelom fokusiraju se i na važnost prvih trenutaka nakon poroda te na što lakši početak dojenja. Dobrodošli su i budući očevi!

Prva radionica “Moje tijelo”

– mehanizmi u porodu

– tijelo i pokret

– strahovi

– vizualizacije i afirmacije

Druga radionica “Moj porod”

– prirodan porod

– tehnike olakšavanja

– spiritualni doček djeteta – baby bundle

– zlatni sat/dojenje

Poslije poroda

Period nakon porođaja izuzetno je osjetljiv. Nakon što splasne prvi val euforije zbog rođenja djeteta, nova obitelj je suočena s mnogim izazovima svakodnevnog života. Žena je još uvijek pod velikim utjecajem hormona, smanjenih fizičkih sposobnosti, okolina želi što prije vidjeti bebu, a svakodnevnica zahtijeva svoje, i najvažnije – novorođenče traži potpunu prisutnost majke. Pod takvim pritiskom, novopečena majka i otac prolaze ovaj put pod velikim stresom. Žene se često osjećaju nedovoljno dobre i u trenucima krize pomisle da su loše majke, očevi često ne znaju što da rade u takvim situacijama, a od novorođenčadi se ponekad očekuju ponašanja koja nisu u skladu s njihovim razvojnim mogućnostima.

Ove radionice ukazuju na moguće stresne faktore te kako ih se može eliminirati ili ublažiti da bi nova obitelj imala što lakši početak.

 

Treća radionica “Majka i dijete”:– info – što se događa majci na fizičkoj i emocionalnoj razini nakon porođaja

– potrebe djeteta i njega novorođenčeta

– dojenje

 

Četvrta radionica “Obitelj”:– uloga oca/partnera– partnerski odnos– nošenje djece/babywearing

– stablo hrane

– organizacija – kako si olakšati postpartum period

 

Predviđeno trajanje – 2, 5 sata po radionici. Održavaju se u centru Zagreba, u Kačićevoj ulici, s početkom u 17 sati.

Ukoliko vi i vaš partner niste u mogućnosti prisustvovati grupnim radionicama, sve se može odraditi putem individualnih konzultacija ili  Skypea.