O meni

Marija Cukman 2Marija Čukman

Rođena sam 1979. u Zagrebu. Radim kao porođajna edukatorica i doula.  

Radeći kao odgajatelj u vrtiću dobivam direktan uvid u međuobiteljske odnose i njihovu važnost pri razvoju pojedinca. Ponukana tim spoznajama i neriješenim pitanjima iz vlastita života, počinjem prakticirati metodu Transformacija karmičkih obrazaca. I sama postajem terapeut spomenute metode 2010. godine. 

Poseban interes nalazim u proučavanju antropologije, s naglaskom na razne društvene rituale, koji se odnose na položaj žene, majke, trudnice i djeteta u društvu.

2013. godine prvi put postajem majka. Za vrijeme trudnoće primjećujem da je suvremeno zapadno društvo u potpunosti otuđilo duhovnost i važnost žene iz trudnoće i poroda. Tada se odlučujem aktivno baviti vraćanjem poroda u ruke žena. Posvećujem se edukaciji žena o porodu kao nečemu posve prirodnom za svaku od nas. Svakodnevna negativna propaganda s naglaskom na strah otuđila je žene od svjesnosti o tome da su porod i trudnoća najprirodnija stvar na svijetu. Prečeste i prevelike medicinske intervencije oduzele su ženama svjesnost o tome kako  posjedujemo sposobnost nošenja i rađanja djece.

Educiram žene o važnosti njihove aktivne uloge u trudnoći i porodu, o njihovoj sposobnosti da rode a ne da budu porođene, te im dajem potporu za vrijeme postporođajnog razdoblja.

Zagovornik sam prirodnog poroda, dojenja i attachment parentinga. Bavim se problematikom statusa primalja, doula i kućnog poroda u RH, te prava na izbor svake rodilje na porod kakav želi.

Nositeljica sam programa Svjesna trudnoća unutar kojeg održavam radionice za trudnice i njihove partnere kroz koje se oni pripremaju za porod, postporođajno razdoblje i roditeljstvo.

2014. godine postajem ovlaštena voditeljica tečajeva  Sacred Pregnancy koje počinjem voditi u Hrvatskoj. 2016. završavam i formalnu edukaciju za doulu pri DONA international. Uz Sacred Pregnancy tečajeve vodim i radionice o postporođajnom razdoblju i svjesnom majčinstvu.

Kao terapeut sa ženama radim na iscjeljenju trauma trudnoća, poroda i gubitka djeteta. Posebno se posvećujem postporođajnom razdoblju kroz razne tretmane babinja, koji pospješuju psihofizički oporavak majke. 

 

Što su Sacred Pregnancy tečajevi?

HAB_3425

Vaša je trudnoća putovanje. Ovi su tečajevi podrška trudnicama da se međusobno povežu te dožive svoju trudnoću na smislen i osoban način. Sacred Pregnancy tečajevi održavaju se diljem svijeta i predstavljaju novi val budućnosti trudnoće i poroda.

Iznimno smo posvećeni mijenjanju stavova o porodu i zbog toga Sacred Pregnancy tečajevi oživljavaju vijekovima stare tradicije. Žene su tijekom trudnoće i poroda sjedile jedna uz drugu, pritom se osnažujući. Svjedočile su međusobnim procesima i bile si podrška u nevjerojatno moćnoj inicijaciji…  postajanja majkom.

Ovo je posebno mjesto za okupljanje trudnih žena. Tečaj kreće s ciklusom od osam tjedana u srednjem stadiju trudnoće. Pretkraj trudnoće ciklus se završava s još četiri tjedna. Kako žena prolazi kroz svoju trudnoću – tako se i svaki tjedan istražuju primjerene teme koje većini žena prirodno nadolaze. Pritom, ohrabruje se duboko dijeljenje, istraživanje umjetnosti, izričaj, smijeh, čašćenje i slavlje.

Sacred Pregnancy pokret cvate zbog dvije stvari: 1. Žene traže promjenu i 2. Dosadašnje postavke nisu dovoljne. Želimo više, zaslužujemo više… i idemo prema tome da dobijemo više.

Ono što zaslužujemo je: čašćenje, ljubav, sestrinstvo, dobra hrana, odgovarajuće vrhunske informacije, mir, staloženost, manje nepotrebnih i negativnih stavova, užitak, seksualnost, cvijeće, osnaživanje, kreativnost, krug pun veličanstvenih trbuha, biljke, tinkture, juhe, blagoslov, suze radosnice, akordi koji nas pokreću na ples, i slatka dječica rođena u naš zagrljaj, pun ljubavi…

          Annie Daulter